Skip to main content

Aldri før har vi hatt større muligheter for en meningsfull seniortilværelse. Men mye er opp til deg selv: Velger du tøfler eller joggesko? TV eller tur? Forskning viser at du er like stor effekt av trening som en 20-åring selv om du er i 70-årene.

Eldre mennesker har like godt av trening som de yngre: I følge Tidsskrift for Den norske lægeforening er du like trenbar enten du er i starten av 20-årene eller i midten av 70-årene. Faktisk har selv personer som er over 75 år fått økt forventet levetid med nye treningsvaner. Fordelene for eldre som trener er nærmest uendelige. Dødelighet, fedme og høyt blodtrykk reduseres. I tillegg har du langt mindre risiko for å utvikle lungesykdom, slag, Alzheimers, kreft og skader. Du får bedre kondisjon, balanse og styrke – som dermed holder deg frisk lenger og gjør deg mindre avhengig av hjelp fra andre.

Alle bevegelser teller: Du trenger ikke å ta på deg treningsklær og dra på treningsstudio for å kjenne effekten av treningen. Alle bevegelser teller! Det vil si alle typer daglig aktivitet som å vaske vinduer, gå på butikken eller leke med barnebarna. I følge en studie publisert i  Journal of the American Medical Association (JAMA) hadde gruppen med høyest energiforbruk (uansett type daglig aktivitet) hele 32 prosent lavere risiko for å dø i løpet av de seks årene studien ble gjennomført.

Barnebarna forlenger livet: Samvær med barnebarna forlenger faktisk livet ditt. En studie publisert i tidsskriftet Evolution and Human Behaviour viser at eldre som gir omsorg til andre mennesker har 60 prosent større sjanse for å leve lenger enn de som oppgir å ikke gi omsorg til andre. Studien tok for seg både besteforeldre som passet barnebarn, besteforeldre som ikke passet barnebarn, og eldre som ikke hadde barnebarn, men ga omsorg til mennesker utenom familien. Konklusjonen var at alle mennesker som gir omsorg til andre, lever lenger enn andre.

Tips til aktiviteter som forlenger livet

– Skaff deg en hund, eller meld deg frivillig som hundepasser. Hunden trenger tre turer om dagen og tvinger deg ut på en hyggelig måte

– Delta aktivt i lek med barnebarn og nabobarn

– Ta trappen i stedet for heisen- Gå til butikken istedenfor å kjøre- Bær handleposene til bilen selv

– Youtube har flere gode treningsvideoer du kan se fra TV -en. Hva med å starte dagen med en halvtime yoga?

– Gjør det til en vane å vaske leiligheten eller huset oftere enn i dag

– Utforsk lokalområdet og se etter nye turstier du kan prøve deg på